De holle boom van Kraantje Lek

Door Fred van der Erf

Iedereen rijdt er vlak langs op weg naar ons vakantiehuis op het strand. Velen zijn er ooit geweest. Het was een geliefkoosd plekje voor een schoolreisje. Wie kent het niet! Kraantje lek met de Holle Boom. Ik vond er een leuk plaatje van. De boom staat er nog, maar wel in brons gegoten.

De oude Holle Boom was een kurkeik met een omtrek van zes meter en er konden wel 6 mensen in staan. Het was een van de laatste bomen die hier groeiden in een uitgestrekt bos. De ouderdom werd geschat op 550 jaar. Het gerucht ging dat uit de Holleboom de kindertjes kwamen, en dus lieten pas getrouwde stellen zich bij deze boom vereeuwigen.

Jammer genoeg heeft hij het geklauter van de kinderen niet weerstaan. Velen kijken nu met weemoed naar de boom, op ware grootte,van brons.

Kraantje lek

De uitspanning lag bij de Holle boom aan de voet van een hoog duin dat nu de Blinkert wordt genoemd. Hier lag vroeger een dorpje, genoemd naar de Noorman Roruk, door zandverstuivingen nu geheel door het zand bedekt. Op dit door zand bedekte dorpje groeide er een reuze eik waaruit voortdurend water sijpelde, wat misschien een verklaring geeft voor de naam “Kraantje Lek”.

Waar de naam precies vandaan komt, blijft onduidelijk. Hetzelfde geldt voor de leeftijd van de uitspanning. De huidige eigenaar Pierre Bloemen is aan de hand van de beschikbare gegevens, tot 1542 gekomen. Waarschijnlijk is het gebouwtje veel ouder. In 1542 behoorden de Zandvoortse vissers tot de vaste klanten als ze op weg waren om hun vis te verkopen in Haarlem.

Wapengekletter

Er was  ook veel wapengekletter. Kraantje Lek was al vroeg beroemd. In 1304 arriveerde hier op de heuveltop Witte van Haemstede met zijn soldaten. De strijd verloor hij. Dat was niet het enige wapengekletter dat Kraantje Lek zou meemaken. In 1803 vond de toenmalige Bataafse regering het verstandig om de kuststroken van het land te verstevigen. Frankrijk en Engeland waren namelijk met elkaar in oorlog Bij Kraantje Lek werden twee kampementen voor honderden soldaten ingericht.

Kraantje Lek is nooit zo beroemd en bekend geweest als in 1803. De naam kwam in alle buitenlandse papieren voor, vanwege het kamp dat hier lag.

De herberg deed goede zaken. Twaalf weken lang logeerden er drie dragonders aan wie per week negen gulden werd betaald. Overigens heb ik er ook pas nog heerlijk gegeten.

Het klimduin

Om nog even door te gaan, want de grote berg zand bij Kraantje lek was minstens even beroemd. Die berg, de Blinkert dus, heeft het zwaar te verduren gehad. Het weer en de hoeveelheid mensen stelden deze berg steeds op de proef. Als een deel van het zand verzakte ontstond er paniek in Overveen i.v.m. sluiting van de berg. Oplossingen werden steeds gevonden. Bulldozers en vrachtwagens hielpen de berg er weer bovenop. Dankzij al deze trekpleisters was Kraantje Lek vroeger beroemd in heel Nederland. Mensen uit Groningen en Limburg kwamen er. Scholen organiseerden er schoolreisjes naar toe. Het was druk in die tijd. De ene bus was nog niet weg of de andere arriveerde alweer met een buslading kinderen.