Wie in IJmuiden is geweest, heeft wel eens de gigantische bunkers gezien. Hiervan een stukje geschiedenis.
Door zijn strategische ligging werd IJmuiden vanzelfsprekend een oorlogshaven. Omdat de bezetter daarvoor een open schootsveld naar zee en de sluizen nodig had, liet hij grote delen van de bebouwing slopen, terwijl aan de haven en het strand gebouwd werd aan de Atlantikwall (Atlantische muur).
Aan de haven bouwden de Duitsers twee gigantische bunkers voor torpedobootjagers. Eén voor 14 en één voor 20 jagers. De eerste is verwoest bij een bombardement op 23 maart 1944. De andere was eigenlijk nog niet voltooid, maar het beton dat al gereed was overleefde alle bombardementen. De littekens daarvan zijn nog te zien op de achtermuur vol kleine kraters. Het bouwwerk is 300 meter lang, 70 meter breed en 15 meter hoog.
Wat toen water was, is nu kade en betonvloer geworden. De immense hangars zijn nog goed zichtbaar en hebben hun zoveelste naoorlogse bestemming gekregen. In de eerste naoorlogse tijd was het spannend spelen voor de jeugd. Daarna werd de bunker geschikt gemaakt voor bouwactiviteiten voor herrijzend Nederland: er kwam een kalkzandsteenindustrie. Recenter heeft in de bunker een magazijn gezeten van Vomar, de voordeelmarkt.
De witgeschilderde muren dragen binnen nog vele sporen van beschietingen. De oude hangar is functioneel gebleven als loods voor andere doeleinden, met een grote cementindustrie en een uitbreiding voor tongkwekerij Solea. (De moeite waard om dit jaar een kijkje te nemen volgens Bert Ikelaar.)
Als monument is er niets mee gedaan, zoals elders wel gebeurt aan de Noordzeekust. Zo zijn ze niet in IJmuiden, ze geven er niet om. Alleen het kale nut telt.
Meer informatie:
Bunkermuseum IJmuiden Klik hier>