Door Fred van der Erf
Hij staat er langer dan u kampeert. Zeker al zo’n 65 jaar. Toch valt hij niet meer zo op, maar de Bloemendaalse Reddingsbrigade heeft er nog altijd veel plezier van. Waar gaat het over? Ik heb het over Wiederstadnast 44H, de bunker waar de behuizing van de reddingsbrigade op is gebouwd.
De bunker is in 1943 boven op het duin gebouwd om een goed zicht op de zee te creeëren. Circa honder meter ten noorden van de Zeeweg werd ter ondersteuning van de Duitse Marine artillerie Abteilung 201 een meetpost gebouwd. Deze meetpost was belangrijk voor het richten van de kustbatterijen. De verzamelde informatie werd verwerkt tot instelwaarden voor het geschut. Ter plaatse van het parkeerterrein lag een officiersbunker met aangebouwd manschappenbunkers.
Tussen de Zeeweg en IJmuiden werd batterij Langerak gebouwd. In totaal werden daar tijdens de oorlog ca. 70 bunkers gebouwd, waarvan er 15 met een wanddikte van minimaal twee meter. De hoofdbewapening bestond uit vier stukken 15 cm geschut. Deze kanonnen hadden een bereik van 22 kilometer. De bunkers waren onderling verbonden met betonnen tunnels en loopgraven. Ter ondersteuning waren er twee radarposten aanwezig. Leuk om nog eens aan je strandbezoekers te vertellen.