Windsleuven in de duinen na Parnassia

Over niet al te lange tijd worden in de duinenrij tussen Parnassia en IJmuiden grote windsleuven gegraven. Op die manier zou het zand vanaf het strand de duinen in moeten verstuiven.

Dit besluit van Waterleidingbedrijf PWN klinkt wellicht gek voor mensen die geleerd hebben dat de duinen beschermd moeten worden.

Ieder jaar planten we stro in de dijk voor ons huisje. Dat is om het verstuiven van zand tegen te gaan. Dat het werkt, weten we. Kijk maar eens naar de buren die iets later dan jij hun dijk inplanten: meestal hebben die te maken met een gat omdat het zand is weggewaaid.

Hetzelfde geldt voor de duinen: die moeten worden ingeplant met helmgras, tegen het verstuiven. Dat leerden we tenminste altijd. Daarnaast mocht je er niet lopen, omdat de zandheuvels ons anders niet meer konden beschermen tegen het zeegeweld.

In het Haarlems Dagblad staat nu echter dat Waterleidingbedrijf PWN heeft besloten in de duinenrij tussen Parnassia en IJmuiden windsleuven te maken. Graafmachines maken gleuven in de eerste duinenrij naar boven. Daardoor zal het zand vanaf het strand en in die sleuven meer verstuiven. Het verplaatst zich dan landinwaarts, de duinen in.